15.2.2018..   |  Erste Money  152.0969 Kn     |  Erste Euro - Money  115.9945 Eur     |  Erste Adriatic Bond  123.0449 Eur     |  Erste Adriatic Equity  76.6228 Eur     |  Erste Local Short Term Bond  100.5446 Kn     |  Erste Adriatic Short Term Bond  101.3078 Eur  


Otvoreni investicijski fondovi ERSTE Bond i ERSTE Money počeli s radom

Josip Glavaš, član Uprave i Fond Manager Erste Investa d.o.o. društva za upravljanje investicijskim fondovima, predstavio je danas dva nova otvorena investicijska fonda – ERSTE Bond i ERSTE Money.
Erste Money je otvoreni investicijski fond novčanog tipa koji će svoja sredstva ulagati u vrlo sigurne kratkoročne vrijednosne papire i financijske instrumente – trezorske zapise Ministarstva financija, blagajničke zapise Hrvatske narodne banke, depozite banaka, komercijalne zapise kvalitetnih korporacija te jedan mali dio u obveznice. Ovaj fond je prvenstveno namijenjen korporativnim klijentima kojima će služiti za tzv. Cash management. Erste Money namijenjen je i kratkoročnim i dugoročnim investitorima koji prije svega preferiraju sigurnost uz jako male oscilacije cijene udjela.
Erste Bond je fond obvezničkog tipa, a više od 60% njegove imovine biti će uloženo u državne obveznice koje je izdala ili za njih garantira Republika Hrvatska, čiji su izdavatelji zemlje članice OECD-a ili EU-a. Ostatak imovine (do 10%) biti će uložen u korporativne obveznice, trezorske zapise Ministarstva financija i hrvatske dionice. Ovaj fond namijenjen je i individualnim i korporativnim investitorima.
Glavaš je istaknuo kako Erste Invest početkom 2004. godine planira pokrenuti još jedan fond, dioničkog tipa, koji bi pretežito trebao ulagati u dionice na domaćem tržištu, koliko to prilike na hrvatskom tržištu budu dopuštale, a ukoliko to ne bude moguće, ulagati će se u strane dionice. Također je istaknuo da je vizija Erste Investa (kao uostalom i samog Erste & Steiermärkische Bank d.d.) da do 2005. godine zauzme više od 10% udjela na hrvatskom tržištu. Od novosti je najavio i pokretanje tromjesečnog Newslettera početkom rujna.
Prodaja spomenutih fondova građanstvu počinje u četvrtak 03. srpnja, u svim poslovnicama Erste & Steiermäerkische Bank, a od jeseni će udjele u svim postojećim fondovima Erste Investa klijenti moći kupovati i u svim poslovnicama dosadašnje Riječke banke, jer će 01. kolovoza biti završena fuzija Erste i Riječke banke.
Također u četvrtak 3. srpnja u poslovnici Erste & Steiermäerkische Bank u Masarykovoj 1 u Zagrebu od 10-18 sati biti će održan dan "otvorenih vrata" gdje će građanstvo kao i korporativni klijenti moći dobiti detaljnije informacije i odgovore na pitanja kako štedjeti i ulagati u otvorenim investicijskim fondovima Erste Investa.
Prvi fond Erste Investa, mješovitog tipa, Erste International posluje još od 18. siječnja 2001. godine i prvi je fond na hrvatskom tržištu koji je ulagao u inozemne vrijednosne papire.Ovaj je fond inicijalno namijenjen građanstvu, umjereno je rizičan i podjednako ulaže i u dionice i u obveznice. Ciljana struktura fonda je: 50% inozemne dionice, 25% inozemne obveznice i 25% hrvatski dužnički vrijednosni papiri (obveznice, trezorski i blagajnički zapisi).
Sve informacije o spomenutim fondovima mogu se pronaći na internet stranici Erste Investa, a uskoro i unutar Financijskog servisa na http://biznis.infoforum.hr.