15.2.2018..   |  Erste Money  152.0969 Kn     |  Erste Euro - Money  115.9945 Eur     |  Erste Adriatic Bond  123.0449 Eur     |  Erste Adriatic Equity  76.6228 Eur     |  Erste Local Short Term Bond  100.5446 Kn     |  Erste Adriatic Short Term Bond  101.3078 Eur  


Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji započeo je s radom

Kao što je već poznato, na javnom natječaju za izbor društva za upravljanje Fondom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Fond HB) koji je bio raspisan krajem 2004. godine Erste-invest d.o.o. je u oštroj konkurenciji dobio povjerenje Upravnog odbora Fonda HB za upravljanje tim fondom.

Fond HB započeo je s radom 12. travnja 2005. godine kada je na osnovu Odluke Vlade Republike Hrvatske izvršen prijenos 7% dionica Hrvatskih telekomunikacija d.d. u Fond HB,  što je bila početna imovina Fonda HB.

Osim dionica Hrvatskih telekomunikacija d.d. Fond HB dobio je sredinom lipnja i 13,4 milijuna kuna dividende Hrvatskih telekomunikacija d.d. za 2004. godinu. Taj novac uglavnom je uložen u državne vrijednosne papire (obveznice i trezorski zapisi) kako bi se postigla sigurnost ulaganja,  ali i kontinuirani prinos.
Sukladno zakonskim propisima i Odlukama Vlade RH u Fond HB će u sljedećem razdoblju pristići nova imovina koja će se sastojati od dionica hrvatskih kompanija u vlasništvu države.

U međuvremenu, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, radi na Registru hrvatskih branitelja.  Kada se Registar završi bit će dostavljen Erste-investu koji će, sukladno podacima iz Registra, u roku od 6 mjeseci poslati obavijest svim udjelničarima (braniteljima i članovima njihovih obitelji) o broju njihovih udjela u Fondu HB.

Svaki udjelničar bit će vlasnik određenog broja udjela u Fondu HB kojima, sukladno Zakonu o Fondu HB, neće moći raspolagati u naredne 3 godine. Ova zakonska odredba donijeta je kako bi se zaštitilo vlasnike udjela od manipulacija u prvim godinama rada Fonda HB, odnosno kako se ne bi ponovilo negativno iskustvo iz kuponske privatizacije, kada su se dionice privatizacijskih investicijskih fondova (PIF-ova) prodavale po 2-5 kuna da bi nakon par godina te iste dionice vrijedile od 80 do180 kuna. 
Erste-invest d.o.o. upravljat će imovinom Fonda HB s pozornošću savjesnog gospodarstvenika u cilju povećanja vrijednosti udjela, a time i ukupne imovine Fonda, u korist vlasnika udjela, tj. branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.