15.2.2018..   |  Erste Money  152.0969 Kn     |  Erste Euro - Money  115.9945 Eur     |  Erste Adriatic Bond  123.0449 Eur     |  Erste Adriatic Equity  76.6228 Eur     |  Erste Local Short Term Bond  100.5446 Kn     |  Erste Adriatic Short Term Bond  101.3078 Eur  


Imovina pod upravljanjem 7,4 milijarde kuna

Osvrt na 2007. – ususret 2008.

Iako su prognoze o uspješnosti uvijek nezahvalne, vjerujemo da će se 2007. godina svrstati među najuspješnije godine od početka rada Zagrebačke burze, odnosno od nastanka hrvatskog tržišta kapitala.Prošlu su 2007. godinu, uz rast CROBEX-a (indeks kretanja cijena dionica ZSE većeg od 60%, obilježili i sljedeći događaji:

a) Inicijalna javna ponuda dionica HT-a
b) Inicijalne javne ponude kompanija u privatnom vlasništvu (Magma, Atlantic Grupa, Veterina, Optima Telekom)
c) Imovina otvorenih investicijskih fondova se udvostručila
d) Veliki interes malih ulagača za ulaganje u dionice
e) Početak trgovanja dionicama iz JDD kotacije od strane mirovinskih fondova.

Početak godine Tržište je obilježilo intenzivno trgovanje dionicama INA-e koja se cijenom približila brojci od 3400 kuna po dionici, da bi krajem kvartala doživjela korekciju. Dionica INA-e, odnosno vijesti iz same kompanije, volumeni trgovanja, kretanje cijene je kroz cijelu godinu u velikoj mjeri dominirala CROBEX-om. Uz INA-u, Tržište je tijekom godine “prepoznalo” i druge dionice, od kojih bismo izdvojili Atlantsku plovidbu, INGRA-u, Dalekovod, Tehniku, IGH, koje su tijekom godine znatno cjenovno narasle, uz povećanje prometa.

Usporedno s događajima na Zagrebačkoj burzi i ostale burze u regiji doživjele su procvat. Od svih regionalnih burzi izdvojili bismo Beogradsku burzu koja je dolaskom stranih investitora (u većoj mjeri Hrvata i hrvatskih investicijskih fondova) u prvom kvartalu ostvarila snažan rast uz znatno povećanje volumena. Nakon parlamentarnih izbora u Srbiji (svibanj 2007.) i osvajanjem većine glasova od strane radikala, fundamenti kompanija stavljeni su u drugi plan, zbog čega je BELEX snažno pao. Bez obzira na rasplet političkih zavrzlama Srbiju je sustigao i drugi problem, i to u vidu kosovske krize koja je bila dovoljan razlog da, uz manje oscilacije, kretanje cijena dionica ostane u silaznom trendu sve do kraja godine. Bez obzira na potencijal srpskog tržišta (razvoj gospodarstva, početak investicijskog ciklusa i naznake početka pregovora s EU), politički rizik (Kosovo i predstojeći izbori u Srbiji) vjerojatno će ostati glavna determinanta kretanja vrijednosti BELEX indeksa.

Od sredine ljeta pa sve do kraja godine hrvatsko tržište kapitala bilo je u znaku inicijalnih javnih ponuda (IPO). Osim IPO-a Hrvatskog telekoma koji je privukao oko 360.000 hrvatskih građana, izdvojili bismo i prve javne ponude dionica kompanija u većinskom privatnom vlasništvu koje su prepoznale potencijal tržišta kapitala te su se za prikupljanje sredstava odlučile okrenuti Burzi. Ovakav način prikupljanja kapitala sastavni je dio svih razvijenih gospodarstava, čime se neupitno može zaključiti da se hrvatsko tržište kapitala razvija u pravom smjeru.

Kraj godine obilježila su dva ključna događaja:

a) Korekcija vrijednosti CROBEX indeksa
b) Mirovinski fondovi

Izlistavanjem Hrvatskog telekoma CROBEX je doživio snažan rast potaknut prije svega dolaskom novih ulagača na tržište, nakon čega je uslijedila snažna korekcija. Korekcija je inicijalno započela kao klasična “profit taking”, odnosno stanje kapitaliziranja zarade zbog naglog rasta cijena. Nakon određenog vremena, “profit taking” je prerastao u paniku gdje su se cijene većine dionica vratile na razine neposredno prije objave IPO – a HT – a, ali neke su cijenom pale i niže od tih razina. Sam CROBEX je pao na 4574 boda (25. 11.) što su razine vrijednosti iz travnja 2007. godine. U tom je periodu imovina pod upravljanjem investicijskih fondova po prvi put pala i to za iznos od 4,5 mlrd HRK. 

Godina je završila pod utjecajem Pravilnika o kriterijima ulaganja (www.hanfa.hr) koji, među ostalog, dopušta ulaganje mirovinskih fondova u JDD kotaciju (uz poštivanje nekih ograničenja). Ova je vijest zaustavila pad CROBEX-a i preokrenula trend. U svjetlu spomenutih događaja očekujemo naredni period.

Veći dio prošle godine svijet je bio pod utjecajem vijesti o “Sub-prime” krizi. Krajem godine na red su došli podaci i najave o stvarnoj visini tih gubitaka, zbog čega su objave o recesiji američkoga gospodarstva postale sve glasnije. Osnovni problem recesije američkoga gospodarstva je činjenica da će se posljedice u većoj ili manjoj mjeri odraziti na cijeli svijet. U uvjetima oslabljenoga gospodarstva svjetska tržišta kapitala okrenula su se centralnim bankama, prvenstveno FED-u (SAD), kako bi kroz spuštanje referentnih kamatnih stopa povećale likvidnost sustava te zaustavile masovnu rasprodaju rizičnije imovine (npr. dionica). Nakon što je FED započeo proces spuštanja referentnih kamatnih stopa, tržišta su dobila jasan signal da će centralne banke poduzeti sve kako bi izbjegle recesiju gospodarstva.

U želji da što bolje informiramo i postojeće i buduće ulagače o prinosima Erste investicijskih fondova, u ovom izvješću uvodimo još jedan grafički prikaz mogućeg minimalnog, odnosno maksimalnog prinosa s obzirom na vremensko razdoblje držanja udjela u fondu.

Jednostavnije rečeno, uzimajući u obzir kretanje cijena udjela od osnivanja fonda do 31. prosinca 2007., graf prikazuje koliki smo prinos maksimalno mogli ostvariti ako smo kupili udjele u trenutku kada je cijena udjela bila na najnižoj razini, a prodali udjele kada je cijena udjela bila na najvišoj razini, držeći udjele godinu, dvije ili više (kako je naznačeno na grafu). Obrnuta situacija vrijedi kada gledamo minimalni prinos ili eventualni gubitak.

U 2008. započet će s radom tri nova otvorena investicijska fonda pod upravljanjem Erste-investa: Erste Conservative, Erste Moderate i Erste Aggressive, a planirano je i upotpuniti ponudu osnivanjem fondova s privatnim plasmanom.

Na dan 31. prosinca 2007. ukupna imovina pod upravljanjem Erste-investa iznosila je 7.453.434.247,24 kune, od čega se 4.236.281.993,63 kune odnosi na imovinu Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a preostalih 3.217.152.253,61 kuna na pet otvorenih investicijskih fondova (Erste Money, Erste Bond, Erste Balanced, Erste Adriatic Equity i Erste Total East). Od početka godine imovina pod upravljanjem pet otvorenih investicijskih fondova povećala se za 1.746.907.543,19 kuna.