15.2.2018..   |  Erste Money  152.0969 Kn     |  Erste Euro - Money  115.9945 Eur     |  Erste Adriatic Bond  123.0449 Eur     |  Erste Adriatic Equity  76.6228 Eur     |  Erste Local Short Term Bond  100.5446 Kn     |  Erste Adriatic Short Term Bond  101.3078 Eur  


Obavijest o prijenosu poslovanja Fonda HB te privremena odgoda isplate udjela i podizanja dividende od 15. do 17.10.2015. godine

Zagreb, 12. listopada 2015. – Zbog tehničke provedbe prijenosa poslovanja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Fond HB) na novo društvo za upravljanje, Hypo-Alpe-Adria-Invest d.o.o. (HAAI), u razdoblju od 15. do 17. listopada 2015. u poslovnicama Fina-e neće biti moguće podići dividendu, neće se izvršavati isplata udjela niti će se moći podnositi zahtjevi za isplatu udjela iz Fonda.
 
Redovno poslovanje Fonda HB-a bit će ponovno uspostavljeno 19. listopada 2015., a članovi će zahtjeve za isplatu dividende i zahtjeve za otkup udjela moći podnositi u svim poslovnicama FINA-e, kao i podizati ranije isplaćena sredstva od otkupa udjela. Za podnošenje zahtjeva za otkup udjela te isplatu dividende bit će potrebno, uz važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, predočiti i original potvrdu o OIB-u (ili osobnu iskaznicu na kojoj je otisnut OIB).
 
Upravljanje Fondom HB-a Hypo Alpe-Adria-Invest d.d. preuzima od Erste Asset Managementa d.o.o. (EAM), koji je tu funkciju obavljao od njegova osnivanja 2005. Novi upravitelj Fonda HB-a odabran je na javnom natječaju Ministarstva branitelja, objavljenom u srpnju 2015.
 
 „Promjena poslovne strategije EAM-a i stavljanje još snažnijeg fokusa na komercijalne fondove i ostale proizvode na tržištu u budućnosti, razlog su prestanka upravljanja Fondom HB-a. Odluka je donesena sporazumno, u suglasnosti s Upravnim odborom HB-a i Ministarstvom branitelja Republike Hrvatske. Fondom HB-a svih ovih godina upravljali smo u skladu s najvišim profesionalnim standardima kako bismo maksimizirali sve njegove potencijale, u skladu s postavljenim zakonskim okvirima. O tome govori činjenica da je ukupna dobit koju je Fond HB-a isplatio proteklih 10 godina članovima Fonda, Fondu za stipendiranje i Zakladi hrvatskih branitelja,  iznosila 978,1 milijun kuna. U ime EAM-a zahvalio bih se svim sadašnjim i bivšim članovima Upravnog odbora Fonda HB-a i predstavnicima Ministarstva branitelja na cjelokupnoj suradnji. Fondu HB-a i novom društvu za upravljanje želim puno uspjeha u budućem razdoblju“, rekao je Josip Glavaš, predsjednik uprave EAM-a.
 
EAM upravlja sa sedam otvorenih investicijskih fondova, s dva alternativna investicijska fonda s privatnom ponudom te individualnim privatnim portfeljima. Na dan 30.9.2015. ukupna imovina pod upravljanjem EAM-a u Hrvatskoj, uključujući uslugu upravljanja privatnim portfeljima, iznosila je više od 3,39 milijardi kuna.